“Er komt meer bij RPA kijken dan alleen de robots bouwen.”

Delen:
Michiel volgt het RPA traineeship bij Akkodis. Na zijn master Digital Business and Innovation kwam hij in contact met Akkodis. Met zijn kennis van IT met een specialisatie in Data Science en Machine Learning zocht hij naar een passende baan. Die heeft hij bij ons gevonden.

“Vroeger sleutelde ik al graag aan computers en automatiseerde ik zelf spelletjes. RPA sprak daarom meteen tot mijn verbeelding. Maar wat is RPA eigenlijk? Het staat voor Robotic Process Automation bestaande uit software robots die nabootsen wat wij als mensen op de computer doen. Het zijn vooral de administratieve taken, zoals bij een gemeente waar ze gegevens moeten controleren, administreren en brieven moeten opsturen omtrent toeslagen. Dit is routine werk en wij bouwen die handelingen na met een robot.

Kan je voorbeelden geven hoe RPA kan worden ingezet?

Mijn laatste opdracht was bij de gemeente Huizen bij de afdeling Bedrijfsvoering. Ik hield mij voornamelijk bezig met de overgang van de robot test- en productieomgeving naar de Cloud. Ook heb ik nieuwe bots gebouwd voor administratieve handelingen binnen bepaalde zaaksystemen en CMS systemen zoals Join en CivSam. Op dit moment ben ik bezig met het project ‘gezond verzekerd proces’ waar ik robots voor bouw. Dit hele proces van gegevens controleren in het CMS systeem, voorwaarden nagaan, brieven opstellen en toekennen kan je allemaal overlaten aan de robots. Zelfs tot aan het versturen naar de printer. Alle gegevens worden automatisch geregisterd in het zakensysteem. Nu hoef je alleen nog de brieven op de bus te doen, want dat kan de robot natuurlijk niet!

Waar houd je je mee bezig als RPA consultant?

Er komt meer bij RPA kijken dan alleen de robots bouwen. Als RPA Business Analist kijk je zorgvuldig naar bestaande processen en wat er verbeterd kan worden. Het is belangrijk dat je alles goed documenteert en daar hoort ook een gedeelte nazorg bij. Je hoeft geen expert te zijn in programmeren, maar het is belangrijk dat je bepaalde inzichten hebt in hoe processen verbeterd kunnen worden. In low code (een soort digitaal blokkenspel) kun je vervolgens rechtstreeks activiteiten programmeren en in high code (echte programmeercodes) kun je deze daadwerkelijk instellen om processen te automatiseren. Dit doe ik momenteel voornamelijk met UiPath (software voor robotprocesautomatisering). Voordat ik hier begon had ik nog nooit van RPA gehoord maar ik had wel een programmeer achtergrond. Door diverse trainingen had ik het na een maand al onder de knie en mocht ik mijzelf gecertificeerd RPA Developer noemen.

Onlangs ben ik gestart als RPA developer aan een opdracht bijeen andere gemeente. Er liggen diverse ideeën op de plank en aan mij is de taak om dit verder uit te werken. Ik ga eerst meekijken hoe bepaalde processen lopen en dan stap voor stap kijken of we dit kunnen automatiseren. De gemeente denkt na over het gebruik van een nieuw CMS systeem, dit betekent dat oude documentatie verwijderd moet worden. We gaan kijken of we hier een robot voor kunnen bouwen zodat de 250 duizend documenten niet handmatig verwijderd hoeven te worden.

Waarom heb je gekozen om te specialiseren in RPA?

Als je bezig bent met het programmeren zie je op hetzelfde moment daadwerkelijk hoeveel routinematig en saai werk het wegneemt. Het resultaat is direct zichtbaar en de opdrachtgever is zeer dankbaar voor het werk wat je doet. Vroeger automatiseerde ik spelletjes voor mijn plezier en nu bouw ik robots met als doel om het werk van mensen over te nemen. De impact die je kan maken is daarom echt groot, en dat spreekt mij zo aan bij RPA.

Hoe ziet de toekomst van RPA er volgens jou uit?

RPA is vooral voor transitie belangrijk, met name als er veel routine werk bij komt kijken. Het inzetten van RPA bij gemeentes kan veel voordeel opleveren, denk aan de juiste ondersteuning bij het overstappen naar andere software. RPA kan je bij elk systeem inzetten. Zo kan je ook reminders instellen als bepaalde zaken bijna verlopen, zodat je hier als gemeente op tijd kan inspelen. De mens blijft hierin centraal want alleen de processen die zich herhalen kun je automatiseren. Als je van programmeren en automatiseren houdt is dit traineeship zeker een optie. Je specialiseert je in het vakgebied op een praktische manier. Ik zal mij in de toekomst verder ontwikkelen in RPA en dat is goed mogelijk bij Akkodis.”

Ben jij enthousiast geworden van Michiel zijn verhaal? En lijkt het jou tof om te werken als RPA developer? Dan is Akkodis op zoek naar jou. Wij zijn aan het groeien, dat betekent dat wij nieuwe collega’s zoeken. Lees hier meer over het RPA traineeship of ontdek één van onze andere vacatures.

Ben jij onze held van morgen?

Of je nu je hele carrière al voor jezelf hebt uitgestippeld, of juist nog op zoek bent naar wat je wilt:
ons doel is samen met jou te onderzoeken wat bij jou past.