9 Verrassende tips om je sollicitatie in te koppen

Delen:

Als het over solliciteren gaat, is meteen iedereen een expert. “Stel vragen”, “Kleed je gepast”, “draag schoenen”… Je hebt het allemaal vast al honderd keer gehoord. Met clichés gaan we je vast niet verder helpen, dus de uitgekauwde tips laten we voor nu lekker liggen.

Hier zijn 9 sollicitatietips die je niet ziet aankomen, maar waarmee je toch als een onstuitbare dieseltrein door je sollicitatie heen walst.

1. Get your story straight

De beste manier om het makkelijker te maken om moeilijke vragen te beantwoorden, is door jezelf te beschouwen als merk. Hoe werkt dat dan? Nou, daar kunnen we nog wel een paar losse artikelen over schrijven. Maar hier is de korte versie:

Het begint met de vraag wie je bent en wie je wilt zijn. Kijk jezelf kritisch aan in de spiegel en stel jezelf vragen als: waar word je gelukkig van? Waar kan je niet tegen? Ben je het beste solo of in een groep? Het centrale punt: “Wat is mijn verhaal?”

Vanuit dat uitgangspunt vallen veel dingen vanzelf op hun plek: wat je kwaliteiten zijn, wat je verbeterpunten of zwakke plekken zijn, en wat je een werkgever meer te bieden hebt dan iemand anders.

Als je je eigen verhaal goed op een rijtje hebt, zijn al die lastige vragen (zoals “waar zie je jezelf over 5 jaar” of “wat zijn je slechtste eigenschappen”.. Hurrr..) ineens veel makkelijker te beantwoorden, want nu zijn ze gewoon onderdeel van dat verhaal. Bovendien kom je ook nog eens veel zelfverzekerder én zelfbewuster over. Een werkgever is namelijk helemaal niet op zoek naar iemand zonder zwakke plekken. Hij of zij heeft veel liever iemand die zich bewust is van die zwakke plekken en zich bereid toont om eraan te werken.

2. Draai de rollen om

Een belangrijk ding om te onthouden is dat ergens komen werken niet een gunst van de werkgever aan jou is: het is een wederzijdse overeenkomst waar beide partijen als het goed is beter van moeten worden.

Als je het zo bekijkt, is een sollicitatie dus ook niet alleen maar een eenzijdig doorzagen van jou als kandidaat, maar ook voor jou een kans om te kijken of dit een bedrijf is waar je graag wil werken. Met die mindset is de kans groot dat je minder zenuwachtig bent, scherper met je vragen, en dat je positiever overkomt.

sollicitatie lach spring professional

3. Word langer

Lange mensen worden gezien als knapper, intelligenter en betere leiders, en ze verdienen meer en maken sneller promotie. Behoorlijk oneerlijk, is dat, maar ja. Dus ehh.. Groei een paar centimeter?

4. Maak ze aan het lachen

Oké, het is niet de bedoeling dat je de hele tijd de clown gaat lopen uithangen, en als je niet echt een natuurlijk gevoel voor humor hebt moet je hier misschien een beetje voorzichtig mee zijn. Maar als je het voor elkaar krijgt om op een luchtige manier de vragenstellers te laten lachen, win je charmepunten van onschatbare waarde.

Het gaat er vooral om dat je de ruimte zoekt om een connectie te maken met je gesprekspartner. En niks werkt beter dan een goed gemikte knal op de lachspieren.

5. Follow up, ook na een afwijzing

Stuur na afloop van het interview een beleefd briefje waarin je bedankt voor de aandacht en de tijd. De interviewers hebben waarschijnlijk een heleboel gesprekken gevoerd, en een vriendelijk bedankje is een welkom gebaar op zo’n drukke dag. Bovendien zorg je ervoor dat ze nog een keer aan je denken, en dan blijf je vanzelfsprekend veel beter hangen.

6. Lees je in als een bezetene

Informatie is je vriend. Zoek als een gek alles op dat relevant zou kunnen zijn voor je sollicitatie. Wat zijn de kernwaarden van het bedrijf (en hoe sluit dat aan op jouw eigen waarden)? Wat kun je te weten komen over wie jou gaat interviewen? Wat heb je met hem of haar gemeen?

Alles dat helpt om gemeenschappelijke eigenschappen aan te kaarten, of het nou tussen jou en het bedrijf of tussen jou en je gesprekspartner is, kan gigantisch waardevol voor je zijn. Zoek bijvoorbeeld de persoonlijke blogs van de HR-medewerkers eens op. Hebben ze bijvoorbeeld een blog over eten? Nemen ze een specifieke positie in over het vakgebied? Al deze informatie biedt mogelijkheden om iets gemeenschappelijks te vinden.

Het punt is eigenlijk: vergeet vooral niet dat je met mensen dealt. Die figuren aan de overkant van de tafel voelen misschien als buitenaardse wezens, maar het zijn gewoon mensen die het, net als iedereen, leuk vinden om op een persoonlijk vlak een connectie te maken met andere mensen.

sollicitatie boeken spring professional

7. Flirt met het bedrijf waar je wil werken

Deze is weer een beetje een kwestie van inschatten of het kan. Maar als je ergens echt graag wil werken, mag je dat best laten merken.

Stuur een valentijnskaartje, laat bloemen bezorgen, maak een gedicht… Doe iets idioots met de serieuze ondertoon: ik vind jullie bedrijf geweldig en ben bereid om op m’n bek te gaan voor een kans om bij jullie te werken. Vinden ze vast leuk, en je weet in ieder geval zeker dat je opvalt.

8. Plan je sollicitatie op dinsdag om half 11

Niet alleen ben je dan zelf van je eventuele kater af, maar je toekomstige werkgever is op dat tijdstip ook het meest likely om z’n aandacht bij jou te hebben in plaats van het opstarten van de week (maandag) of als een gek naar huis rijden om borrels te gaan drinken en op de tafels te dansen (vrijdag).

9. Kom te vroeg

Dat je niet te laat moet komen ligt voor de hand. Dus zorg dat je wat aan de vroege kant bent, een half uurtje tot een kwartiertje of zo. Rol dan absoluut niet meteen naar binnen, want dat komt ook weer niet goed over. Ga liever een rustig ommetje wandelen. Dat is goed voor je denkvermogen, het geeft je een momentje om je gedachten op orde te brengen en het brengt je hartslag omlaag van het eventuele fietsen, zodat je niet als een zwetende otter in je sollicitatiegesprek hoeft te zitten.

Wandel vervolgens een paar minuten van tevoren het gebouw binnen. Maak een kort, vriendelijk praatje met degene achter de eventuele receptiebalie, neem kalm plaats in de wachtruimte en vertrouw op jezelf.

You got this!

Ben jij onze held van morgen?

Of je nu je hele carrière al voor jezelf hebt uitgestippeld, of juist nog op zoek bent naar wat je wilt:
ons doel is samen met jou te onderzoeken wat bij jou past.