Personal Branding? Wat moet ik dáár nou weer mee?

Delen:

Personal branding is iets dat voor (zelf-)kritische mensen misschien klinkt als gebakken lucht van de bovenste plank. Dat het vaak dezelfde goeroe-achtige types zijn die erover beginnen draagt daar waarschijnlijk wel een beetje aan bij. Maar zoals zoveel clichés zit er wel degelijk een nuttige kern van waarheid in, waar je zowel in je professionele als je persoonlijke leven ontzettend veel aan kunt hebben als je je ervoor openstelt.

Oké oké, vooruit. Maar wat is het idee dan?

“Je persoonlijke merk is wat mensen over je zeggen als je de kamer uit bent,” zei Amazon topman Jeff Bezos ooit. Het is wat je onderscheidt van de rest. Dat klinkt misschien wat abstract, maar het is in de kern niet veel ingewikkelder dan de optelsom van wat je doet, hoe je dat doet en waarom je het doet.
Simpel dus, maar nog niet makkelijk, want het zijn behoorlijk grote vragen. Het zal je best wat denkwerk en zelfonderzoek kunnen kosten om tot een antwoord te komen op de vraag wat je missie in het leven is.

Dat klinkt als een boel werk. Wat krijg ik daarvoor terug?

Een van de grootste voordelen van het uitwerken van je persoonlijke merk is dat het bepaalde dingen veel duidelijker maakt. Zo kan het enorm helpen bij het vinden van een geschikte baan als je weet waar je naar op zoek bent in het leven. Sollicitaties worden veel makkelijker als je weet wat je persoonlijke missie is. En netwerken wordt een stuk minder eng als je op een rijtje hebt wat je sterke kanten zijn.

Een sterk persoonlijk merk maakt je herkenbaar, meer gefocust, charismatischer en een stuk zelfverzekerder.

Wil ik. Maar waar moet ik beginnen?

Zoals gezegd is het uitwerken van je merk in de meeste gevallen niet iets dat je in een paar minuutjes gefixt hebt. Het vraagt aardig wat denkwerk, kritisch in de spiegel kijken en een beetje van je fantasie. Een goed persoonlijk merk kan op honderd verschillende manieren tot stand komen, maar hier heb je een samenvatting in drie stappen:

1) Brainstormen

Begin met een fikse brainstormsessie, waarin je probeert antwoord te krijgen op de vraag: wat wil je dat mensen over jou onthouden? Schrijf eerst alles op in kernwoorden. Wat zijn je talenten? Wat zijn de belangrijkste dingen die je geleerd hebt tijdens je studie, in bijbanen of bestuursfuncties? Hoe beschrijven je vrienden je? Waar kom je ‘s ochtends je bed voor uit? Knal alles dat ook maar enigszins relevant kan zijn op papier. Ordenen doen we pas in stap 2:

2) Specificeren

De volgende stap is om deze kernwoorden terug te brengen tot de 3 of 4 belangrijkste waarden die jou als persoon en als professional goed beschrijven. Beter nog: probeer alles wat je hebt opgeschreven te rangschikken in volgorde van hoe belangrijk het voor je is. Als iemand je moest beschrijven in één enkel woord, welk woord zou je dan het liefste horen?

3) Definiëren

Op basis hiervan kun je vervolgens je persoonlijke missie definiëren. Dat klinkt misschien wat zwaar, maar het kan zo breed zijn als je het zelf maakt. Het gaat erom dat je je waarden ombouwt tot een verhaal, een soort elevator pitch. Ga na waarom die waarden belangrijk voor je zijn, wat je doet om te leven in harmonie met die waarden, en hoe je met jouw waarden een unieke positie hebt om andere te helpen.

personal branding brainstorm spring professional

Hoe beter je dit verhaal in je hoofd hebt, hoe makkelijker het zal worden om niet alleen jezelf bijvoorbeeld voor te stellen op een netwerkborrel, maar ook om lastige vragen te beantwoorden op een sollicitatiegesprek, beslissingen te maken over je loopbaan, of zelfs om vrienden te maken.

Probeer ‘t maar eens.

Hulp nodig? In ons traineeshipprogramma werken we ook met het vinden van je sterke punten. En nog veel meer trouwens. Check de site en kijk of jij de skills en mentaliteit hebt die bij een van onze traineeships passen!

Ben jij onze held van morgen?

Of je nu je hele carrière al voor jezelf hebt uitgestippeld, of juist nog op zoek bent naar wat je wilt:
ons doel is samen met jou te onderzoeken wat bij jou past.