Stel jezelf deze 4 vragen om achter je verborgen talenten te komen

Delen:

Ja, je hebt je studie (bijna) afgerond, maar je hebt eigenlijk geen idee welke kant je nou precies op wil. Of waarin jij je onderscheidt van je studiegenoten. Terwijl dat je behoorlijk zou kunnen helpen in je zoektocht naar de perfecte baan. Stel jezelf daarom eens deze vier vragen. Daarna heb je een stuk duidelijker voor ogen waar jouw verborgen talenten ’m in zitten, en kun je hopelijk concreter richting geven aan je toekomstige carrière.

1. Wat gaat je gemakkelijk af?

Als je op een borrel in no time met allerlei interessante types staat te kletsen, valt je waarschijnlijk helemaal niet op dat er ook mensen aan de zijkant van de zaal met hun telefoon aan het spelen zijn. Sommige dingen zijn zo vanzelfsprekend voor je – netwerken in dit geval – dat je eigenlijk niet doorhebt dat je er veel beter in bent dan anderen. Ga dat eens na voor jezelf: what comes naturally to you? Doorzie jij mensen voordat je ze überhaupt gesproken hebt? Ben je een kei in plannen? Het zijn allemaal talenten die van pas kunnen komen bij een toekomstige baan.

2. Waar was je als kind druk mee?

Soms weet je even niet meer waar je hart nou echt sneller van gaat kloppen. Tip: denk eens terug aan je kindertijd. Wat waren toen je passies, waar hield je je mee bezig, wat dacht je destijds dat je later zou worden? Kinderen hebben er een handje van de dingen waar ze geen talent voor hebben één keer uit te proberen en daarna nooit meer te doen. Dus waar je wél druk mee was en blij van werd (boeken lezen, experimenten uitvoeren, nieuwe vrienden maken), zegt iets over je talent.

3. Waarin ben/was je beduidend beter dan je studiegenoten?

Lees jij boeken twee keer sneller dan de rest? Ben je bij groepsopdrachten meestal de leider? Heb je nooit tentamenstress, omdat je altijd supergoed voorbereid bent? Draai je je hand niet om voor een presentatie? Tijdens je opleiding lijk je vaak gewoon wat ‘anders’ dan de rest, maar het zijn belangrijke aanwijzingen over waar jouw talenten in schuilen. Zet al die eigenschappen die jou onderscheiden van je studiegenoten eens op een rijtje. Zo heb je direct een lijstje dat je concreet naast vacatures kunt leggen om te kijken of er een match is.

4. Wat zeggen anderen over je?

Als je in een ‘ik weet het allemaal niet’-modus zit, is het lastig om je eigen talenten te zien. De oplossing? Familieleden en vrienden vragen waar zíj denken dat je talent voor hebt. Vaak kunnen buitenstaanders heel makkelijk oplepelen wat je sterke punten zijn, en soms krijg je dan iets te horen waar je zelf nog helemaal niet over nagedacht had. Want dat is de grap met verborgen talenten. Af en toe lijkt het alsof ze heel goed verstopt zitten, maar meestal zijn ze zo voor de hand liggend, dat je achteraf denkt: duh.

Ben jij onze held van morgen?

Of je nu je hele carrière al voor jezelf hebt uitgestippeld, of juist nog op zoek bent naar wat je wilt:
ons doel is samen met jou te onderzoeken wat bij jou past.