Van leraar economie tot financieel adviseur: Gijs kreeg het voor elkaar!

Delen:

“Als je me anderhalf jaar geleden had verteld dat ik hier nu zou zijn, had ik je voor gek verklaard!”
Gijs Toren, Trainee Finance & Control

De Uitdaging

Toen Gijs Toren (30) afstudeerde als econoom, was de crisis net in volle gang. Zonder relevante werkervaring bleek het enorm moeilijk om iets in zijn vakgebied te vinden. Dus koos hij ervoor om de lerarenopleiding te gaan doen en economieles te geven op de middelbare school.

Maar dat was ‘t toch niet helemaal, zegt Gijs. “Ik liep steeds tegen een aantal zaken aan, waardoor het moeilijk was om daar te gedijen. Ik was het niet helemaal eens met de structuur van het onderwijs: waarom moet een leerling die erg goed is in economie en slecht is in Engels toch evenveel uur bij economie zitten als iemand waarbij het omgekeerde geldt? Ik had ook het idee dat ik zelf wat vaardigheden miste, met betrekking tot orde houden bijvoorbeeld.”

Niet ideaal dus. Sterker nog: “Ik vond het echt slopend. Als voltijd docent liep je voortdurend achter de feiten aan en er was geen tijd om processen te verbeteren. Eigenlijk was het niet te doen om het voltijd vol te houden. Toen ik deeltijd ging werken had ik daar meer tijd voor, maar het voelde als vrijwilligerswerk om op mijn verkregen vrije dag toch te werken.”

“Ik had te weinig ervaring voor een carrièreswitch, maar weer te veel ervaring voor een traineeship.”

Ondertussen hield Gijs zijn ogen wel open naar andere mogelijkheden, maar daarin bleek hij steeds meer in een lastige spagaat terecht te komen. “Heel veel organisaties zijn op zoek naar jonge mensen met al tien jaar werkervaring. Maar als je een carrièreswitch wil maken, heb je dat dus niet. En tegelijkertijd keek ik ook wel naar traineeships, maar daar was het probleem juist weer dat ik tevéél werkervaring had.”

Hij zat echt klem in een baan waar hij ongelukkig van werd.

De oplossing

Met andere woorden: er moest een oplossing komen. Via zijn vrouw hoorde hij over een traineeship Finance & Control bij Spring Professional.

Gijs: “Ik was eerst best sceptisch, want ik had vooral boekhouding verwacht en ik wist niet helemaal of ik daar nou zo enthousiast van zou worden. Maar het bleek veel meer dan alleen maar boekhouden: het ging over de complexiteit van gemeentelijke financiën, het adviseren binnen een bestuurlijke organisatie, het bijstaan bij een veranderingstraject – allemaal dingen waar ik echt enthousiast van word.” Het programma biedt in twee jaar een op maat gemaakt trainingsprogramma waarin je alles leert over het financiële reilen en zeilen van gemeenten en provincies.

Gijs kwam in een jong, dynamisch trainingsprogramma, met een kleine groep van zes man. “Daar was zoveel motivatie, en bovendien een superenthousiaste docent, Marco Kramer. Ja, als de materie je dan ook nog ligt word je er echt in meegezogen!”

Het resultaat

Vanaf dat moment ging het in een razend tempo. “Al na een maand kon ik terecht bij een echt uitdagende opdracht bij de gemeente Soest.”

“Het mooie was wel, en nog steeds eigenlijk, dat Spring in samenwerking met de Bestuursacademie zoveel bijstaat. Vooral in het doorprikken van vastgeroeste gebruiken. Het kan nog best moeilijk zijn om vraagtekens te zetten bij waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Zeker als je als nieuweling ergens binnenkomt. Marco geeft daarin echt ontzettend waardevolle steun en motivatie.”

Ook de opdrachtgever is tevreden, blijkt: Gijs zit nu al meer dan een jaar op dezelfde plek waar hij na een maand traineeship al mocht aanschuiven. Ze zijn zelfs zo enthousiast dat ze onlangs een tweede trainee via Spring Professional hebben aangenomen.

Gijs zit echt op z’n plek nu, vertelt hij. “Toen ik in het onderwijs zat waren er zeker ook wel mooie momenten, maar ik ben nu een stuk gelukkiger. Ook al moet ik nu wel wat verder reizen, ik kom elke avond met zó veel meer energie thuis. Ik heb veel meer het gevoel van controle over mijn baan en kan hier echt mijn ei in kwijt.”

“Als je me anderhalf jaar geleden had verteld dat ik binnen een jaar een tevreden financieel adviseur zou zijn, had ik je echt voor gek verklaard!”

Binnen de kortste keren aan de slag met werk dat écht bij je past. Het kan.

Ontdek hoe Spring Professional ook jouw carrière een kickstart kan geven.

Ben jij onze held van morgen?

Of je nu je hele carrière al voor jezelf hebt uitgestippeld, of juist nog op zoek bent naar wat je wilt:
ons doel is samen met jou te onderzoeken wat bij jou past.