Burn-out klachten onder jongeren, serieus?!

Delen:

Wellicht heb je het ook gehoord dat er onder jongeren veel burn-out klachten heersen. Uit onderzoek blijkt dat mensen tussen 25 – 35 jaar op dit moment bovengemiddeld veel stress ervaren. Binnen deze leeftijdsgroep zijn het vooral de vrouwen die worden geconfronteerd met een burn-out. In datzelfde onderzoek kwam naar voren dat vrouwen het krijgen van kinderen uitstellen tot latere leeftijd omdat zij eerst hun zaken op orde willen hebben. De wishlist is duidelijk: een hogere opleiding, een goede baan en van het leven genieten. Dat zijn de prioriteiten.

Het is een interessant, maar ook zorgwekkend gegeven en de cijfers liegen er niet om. Hoe kan het dat de generatie met leeftijd tussen 25- 35 jaar zo heftig wordt geconfronteerd met burn-out klachten? En, waarom kampten de generaties voor hen niet met dezelfde klachten? Is onze wereld dan dusdanig veranderd, dat de druk op de jongere werknemers hoger dan ooit is, of vraagt deze generatie teveel van zichzelf?

Wij speurden het welbekende web af en gingen bij onszelf na (want ook wij vallen binnen deze doelgroep) waar dit nou aan kan liggen. Laten we vooropstellen dat de coronacrisis op dit moment een belangrijke factor is. Iedereen ervaart stress. Maar waar dit voor sommigen juist nu dé tijd is om het wat rustiger aan te doen, is het voor anderen aanleiding om zich nog drukker te maken over de toekomst en hoe we als land uit deze crisis gaan komen. Daarnaast zijn er andere oorzaken voor de burn-out klachten onder jongeren, waaronder een constant gevoel van druk. Druk van buitenaf, druk die we onszelf opleggen en de druk die we onszelf aanpraten.

De keuze is reuze!

We leven in een wereld waarin bijna alles mogelijk is. We kunnen zijn wie we willen zijn en we kunnen doen wat we willen doen. Elk land op aarde is bereikbaar om te bezoeken en daarnaast hebben we de luxe dat we gezond kunnen eten, kunnen sporten en aan onszelf kunnen werken. Bovendien hebben  we grote groepen vrienden om ons heen. Kortom, alles kan zo lang je het maar wilt! De generaties voor ons hadden deze mogelijkheden misschien ook, maar in mindere mate. Onze (groot)ouders leefden in een wereld waar je 30 jaar lang voor dezelfde organisatie werkte, het heel normaal was dat je als vrouw niet werkte zodat je voor je gezin kon zorgen en één keer per jaar op vakantie een luxe was.

De realiteit is dat we niet alles tegelijk kunnen. Uiteindelijk moeten er keuzes worden gemaakt en dat is lastig als de mogelijkheden eindeloos zijn en je de lat hoog legt. Het feit dat je moet kiezen, zorgt voor stress en dat is niet meer dan logisch. Want, waarom zou je niet voor alles gaan als voor jouw gevoel de wereld aan je voeten ligt? Toch zijn de burn-out klachten een serieus signaal van dat het anders moet. Het begint bij het inzicht dat je in de eerste plaats goed naar jezelf moet luisteren. Af en toe een stapje terug moet zetten om te relativeren waar we onze focus op leggen om nog meer mooie keuzes te kunnen maken.

Praat erover met anderen

Herken jij jezelf hierin? Dan heb je de eerste stap gezet! Wil je eens sparren over onze traineeships waar veel ruimte is voor persoonlijke ontwikkeling en genoeg aandacht is voor een gezonde work life balance? Dat zouden wij heel tof vinden! Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen.

Spring helpt je bij jouw persoonlijke ontwikkeling. Hoe we dat doen? Dat lees je hier.

Ben jij onze held van morgen?

Of je nu je hele carrière al voor jezelf hebt uitgestippeld, of juist nog op zoek bent naar wat je wilt:
ons doel is samen met jou te onderzoeken wat bij jou past.