Thuiswerken in de coronacrisis: mijn ervaring als trainee Informatiemanagement

Delen:

“We werken vanaf nu vanuit huis,” stond er in de mail van mijn manager. Zo, die hakte er wel even in. Van de een op de andere dag kon ik niet meer naar mijn werk. Geen direct contact meer met mijn lieve collega’s en geen mensen meer om mij heen om even mee te kletsen. Net als alle anderen op mijn werk had ik deze boodschap eigenlijk niet zien aankomen. Ik had mijn collega’s van de vrijdagmiddagshift nog een fijn weekend gewenst en enthousiast verteld over mijn plannen dat weekend, plannen die uiteindelijk niet door zouden gaan. 


Kyra-Tiana

Een ander takenpakket door corona

Die maandagochtend belde ik met mijn teamleider over de taken die ik kon uitvoeren op afstand. Normaal ben ik veel in overleg, geef ik trainingen en werk ik informatie uit. Als je geen overleggen hebt, valt er ook ineens weinig uit te werken en kun je niet verder. Zeker in de eerst weken van het thuiswerken lagen alle ontwikkelingen van lopende projecten stil. De projecten die werden opgezet vanwege de coronacrisis hadden immers voorrang. En dus vielen mijn dagelijkse taken weg en kreeg ik een ander takenpakket. Of eigenlijk geen “pakket”, maar één taak: oude zaken registreren.

Daarom koos ik voor een traineeship

Ondanks het feit dat ik aan het begin van mijn carrière sta en als trainee binnen de overheid nog volop nieuwe ervaringen opdoe, was het voor mij meteen duidelijk: dit is niet het moment om te klagen. En als je professioneel bent, ga je gewoon zonder gezeur en vol goede moed aan de slag. Dat deed ik dan ook in mijn eigen provisorische kantoortje met een klapbureautje van de IKEA, een dik kookboek onder mijn laptop en een oud toetsenbord.

Dag in dag uit registreerde ik de oude zaken in het zaaksysteem. Het kostte me bloed, zweet en tranen, maar ik was trots op de manier waarop ik me inzette voor het team. Naast het opdoen van vakinhoudelijke kennis, was een belangrijke reden om voor een traineeship via Spring te kiezen, hoe je on the job leert jezelf staande te houden in een grotere organisatie. In deze onwennige en ongewone situatie werd ik extra uitgedaagd om het beste in mijn professionele zelf naar boven te halen.

Thuiswerken bleek zwaarder dan ik dacht

En toen was het pas woensdag … Ik realiseerde me dat dit zo eigenlijk niet ging. Het gebrek aan contact voelde niet goed en de energie vloeide weg doordat ik non-stop hetzelfde werk deed. Daarnaast was het ijskoud in mijn kantoortje en kreeg ik last van mijn rug door mijn slechte zithouding. Steeds vaker sloop ik de gang door om even een kijkje te nemen bij het andere kantoortje in ons huis waar mijn vriend achter zijn laptop zat.

Gelukkig werden mijn taken vrij snel weer uitgebreid en kon ik weer met mensen overleggen. Bovendien kon ik individueel trainingen geven via de telefoon. Mijn vertrouwde werkdag kreeg weer vorm! Momenteel zit ik veel in de woonkamer, loop ik rond met de telefoon of probeer ik te werken met pen en papier op het balkon. Mijn kantoor is nog wel ingericht, maar de deur is inmiddels dicht en ik heb ondertussen geleerd om irritaties direct uit te spreken, thuis en op het werk.

Het heeft ook wel weer wat, dat thuiswerken

Ik zie mijn vriend veel meer, ik kan in het zonnetje werken als ik niet achter de laptop hoef te zitten én na de paasdagen heb ik mijn team uitgenodigd op de thee via Jitsi meet. Iedereen nam zelf wat lekkers mee en we hebben echt even tijd gemaakt voor elkaar. Dat we elkaar nu eigenlijk nog beter weten te bereiken dan voorheen, vind ik iets heel moois.

Ook uit deze situatie haal ik weer wijze lessen. Waar ik weken geleden nog op het gemeentehuis rondliep en elk moment van de dag vragen kon stellen, word ik nu vooral geconfronteerd met de inhoud van mijn werk als trainee binnen het Informatiemanagement. En hoe tof is het om te kunnen concluderen dat ik de juiste keuze heb gemaakt en de inhoud van mijn werk ook meer dan leuk vind?

Lijkt het je ook wat om je zowel op persoonlijk als professioneel vlak te ontwikkelen tijdens een van onze traineeships? Lees dan hier verder.

Ben jij onze held van morgen?

Of je nu je hele carrière al voor jezelf hebt uitgestippeld, of juist nog op zoek bent naar wat je wilt:
ons doel is samen met jou te onderzoeken wat bij jou past.