Impact Day: Wij geven graag iets terug!

Delen:

Wie een traineeship binnen Spring Professional start, gaat aan de slag met persoonlijke ontwikkeling. Dit is in samenwerking met Ludens Talentontwikkeling in een traject gegoten. Onderdeel van dit traject is de zogeheten Impact Day. In groepen wordt door de trainees nagedacht over de vraag: “hoe kunnen we iets terugdoen voor de maatschappij?” Hoe de trainees dit gaan doen is helemaal aan hen. In dit artikel vertelt Talent Manager Janta over de gedachte achter dit initiatief  en deelt trainee Siebren zijn ervaringen.

‘Iets doen voor een ander, het is zo dankbaar!’

Janta: ‘Bij het organiseren van een Impact Day komt veel kijken. Denk hierbij aan de doelgroep, de funding, logistieke vraagstukken, etc. Wij vinden het belangrijk dat de trainees deze dag van A tot Z met hun groep regelen. Natuurlijk is deze dag in het leven geroepen om iets terug te geven aan de maatschappij, maar het is ook belangrijk dat de trainees zelf van deze dag genieten en hier voldoening uithalen.

Onderdeel van het proces is dat ze hun idee pitchen aan de Talent Manager die ook aanwezig is tijden de Impact Day. Zij krijgen daarbij zelf een beeld bij de haalbaarheid van het project en de impact van het idee dat zij uitwerken. De trainees krijgen zes weken de tijd om het proces op te tuigen. Spring Professional vindt het belangrijk dat iedereen die deelneemt aan deze dag  zich realiseert in wat voor positie we ons bevinden en hoe mooi het is om iets te doen voor een ander.

Aan het begin zijn de trainees vaak zoekende. Ze vragen zich af met wat voor organisaties ze kunnen samenwerken en wie wat moet doen. Vervolgens daalt het besef in dat er heel wat komt kijken als je zo’n dag organiseert. Over het algemeen verloopt het proces als vanzelf. De natuurlijke leiders staan op en de mensen die de funding regelen duiken in het uitzoekwerk.

Een initiatief waar ik met plezier aan terugdenk was het initiatief waarbij we een samenwerking hadden met een bejaardenhuis. ‘s Ochtends trapten we af met een quiz en ’s middags gingen we met acht bewoners en acht trainees naar een museum. De aandacht die er is voor deze mensen… Als je daarbij aanwezig mag zijn en je realiseert dat je inzet enorm op prijs wordt gesteld, dat is ontzettend waardevol! Het besef en de dankbaarheid die uitgewisseld wordt, dat is zo tastbaar tijdens de Impact Days die onze trainees organiseren.

Leermomenten vastleggen en op passende wijze nagenieten

Trainees leggen de dag vast op video. Daar maken ze een montage van, die ze vervolgens naar ons sturen. Tijdens het jaarlijkse Summer Event en de Nieuwjaarsborrel worden de video’s afgespeeld en dan stemmen de trainees op hun favoriete Impact Day. Wij reiken een cheque van € 1.250,- uit aan de winnende groep. De winnende groep mag dit bedrag besteden aan de doelgroep voor wie zij de Impact Day hebben georganiseerd.

Siebren: ‘We wilden een dag organiseren waarbij ouderen zich weer even jong konden voelen. Oorspronkelijk wilden we een basisschool koppelen aan bejaardenhuis Voor Anker maar dat bleek te complex. Ik denk dat dat nog de grootste les was voor mij, de omvang van zo’n project en wat je allemaal moet regelen om het te realiseren. Er was relatief weinig tijd tussen de voorbereiding en het event. Dat was in het begin wel even stressvol, maar we zaten als groep gelukkig erg op één lijn. Ik realiseerde me dat als je iets organiseert in beperkte tijd, je zo snel mogelijk keuzes moet maken.’ Siebren brainstormde met zijn projectgroep over wat jong zijn (voor hen) inhoudt en vertaalde dat naar vier activiteiten: een pub-quiz, een photobooth, een make-up workshop en een bierproeverij. ‘Ik organiseerde de pub-quiz en ik heb de PR voor mijn rekening genomen. We hebben geld ingezameld door koekjes te verkopen. Met dat geld hebben we onder andere de photobooth gefinancierd. Na de gezamenlijke activiteiten hebben we de jeux-des-boulesbaan van het bejaardenhuis opgeknapt. Wat de Impact Day me heeft gebracht is het leren om met beperkte tijd en middelen toch iets moois neer te zetten. Daarnaast is de positieve energie die je kreeg van alle ouderen iets wat me altijd bij zal blijven.. Als je je tijd steekt in iets blijvends, geeft dat veel voldoening.

We hebben uiteindelijk gewonnen met onze video. Het mooie is dat ze bij bejaardenhuis Voor Anker direct wisten waar ze het aan wilden besteden. Ze hebben een illi-tv geïnstalleerd in een nieuwe woonkamer waar nog geen tv was. Heel mooi om te zien dat we dat ook nog voor ze konden doen.’

Meer weten over onze traineeshipprogramma? Kijk hier voor meer informatie.

Ben jij onze held van morgen?

Of je nu je hele carrière al voor jezelf hebt uitgestippeld, of juist nog op zoek bent naar wat je wilt:
ons doel is samen met jou te onderzoeken wat bij jou past.