RPA heeft zo’n grote invloed op de productiviteit van een organisatie

Delen:

“De angst voor digitalisering en procesautomatisering is langzamerhand wel verdwenen bij veel bedrijven”, zegt Lisa Boerdam, trainee Robotic Process Automation (RPA) bij Spring Professional en als RPA Developer werkzaam bij MvR & Partners. Wij vroegen haar hoe zij de afgelopen periode heeft ervaren en hoe RPA dé oplossing biedt voor zoveel organisaties.

Na haar studie wist Lisa Boerdam vooral wat zij niet wilde, totdat het traineeship RPA voorbij kwam. Zij kwam bij Spring Professional binnen voor een sollicitatie op een heel ander vakgebied. Tijdens de verschillende gesprekken werd voor zowel Lisa als voor de collega’s van Spring duidelijk dat zij goed zou passen binnen het RPA-team van MvR & Partners.

 “Ik was tijdens mijn studie veel bezig met modelleren en heb daarnaast nog een minor programmeren gevolgd. Uiteindelijk heb ik aan deze vakken de meeste lol beleefd binnen mijn studie. Interesse in de IT branche was er zeker en is er altijd geweest. Toch zag ik mezelf niet jarenlang in mijn eentje achter een computer zitten en was ik opzoek naar een baan waar mijn sociale capaciteiten ook ingezet konden worden.

 Na de uitleg over het traineeship en de bijbehorende studies ben ik zelf ook op zoek gegaan naar meer informatie om te kijken of het iets voor mij zou zijn. RPA bleek eigenlijk precies dat te zijn waarvan ik niet wist dat ik het zocht. De combinatie van het analytische, het sociale en ook bouwen aan de software is waarom ik overstag ben gegaan”

Een geheel vernieuwd examen in coronatijd

De eerste weken van een trainee binnen dit vakgebied staan in het teken van het behalen van het UiPath certificaat. Normaliter studeer je op kantoor en kan je ervaren collega’s gemakkelijk even om hulp vragen. In Coronatijd ging dat toch even wat anders.

“Als je start met een baan ga je natuurlijk naar een nieuw kantoor en ontmoet je binnen no time al je collega’s. Nu werd ik ’s ochtends wakker en schoof ik achter mijn eigen bureautje, en ontmoette ik mijn collega’s virtueel. Vlak voor mijn examen bleek dat de certificering van UiPath was veranderd. Dit betekende voor mij een streng gesurveilleerd examen dat ook inhoudelijk afweek van de examens die mijn collega’s eerder hadden gemaakt. Dit voerde de druk voor mij wel enigszins op. Gelukkig heb ik in één keer het Advanced RPA Developer certificaat gehaald en ben ik nu binnen MvR & Partners aan de slag om mijn collega’s bij te staan in deze hectische tijd.

Digitale informatie intelligent verwerken

Lisa is op 1 mei gestart bij MvR & Partners. Ze vertelt dat haar nieuwe collega’s het razend druk hadden. Met name het steunpakket voor zelfstandig ondernemers (TOZO) heeft in deze coronatijd gezorgd voor een grote lading administratief werk bij verschillende gemeenten, die soms ineens duizenden extra aanvragen moesten verwerken. Daarvoor kwamen zij mankracht tekort, en nog steeds speelt dat probleem. RPA biedt hier een goede uitkomst voor. Het inzetten van digitale assistenten is voor dit soort crisissituaties een effectieve oplossing voor de ontstane problemen.

“Digitalisering en verandering worden nog wel eens als eng ervaren, maar juist in tijden waarin het roer ineens om moet biedt RPA wat organisaties nodig hebben. Dan zie je een positieve houding tegenover vernieuwing die in korte tijd daadwerkelijk tijdwinst oplevert.”

Samen met enkele collega’s is Lisa daarom ook aan de slag gegaan bij Stroomopwaarts en de gemeente Hilversum om de procesintake uit te voeren met behulp van een software robot.

RPA na Corona

De hoeveelheid digitale informatie die bedrijven moeten verwerken blijft groeien. De verwachting is dat organisaties meer en meer op zoek zullen gaan naar een intelligente manieren om daarmee om te gaan. Het vrijmaken van werknemers op het gebied van repetitieve en administratieve taken betekent dat hun tijd en energie weer elders kan worden ingezet. Daarnaast verklein je met het inzetten van software robots de foutgevoeligheid van administratieve taken enorm.

“Ik denk dat de coronatijd heeft laten zien dat RPA van grote invloed is op het adaptieve vermogen van bedrijven. Ik zie RPA in de nabije toekomst uitgroeien tot een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstructuur van organisaties! Ik kan dan ook niet wachten om mijn kennis toe te passen in de praktijk en daadwerkelijk een steentje bij te kunnen dragen voor onze klanten!”

Meer weten over RPA? Kijk hier voor meer informatie.

Ben jij onze held van morgen?

Of je nu je hele carrière al voor jezelf hebt uitgestippeld, of juist nog op zoek bent naar wat je wilt:
ons doel is samen met jou te onderzoeken wat bij jou past.