Een kijkje in het traineeship van Mariska

Delen:
  • Naam: Mariska Bloeming
  • Studieachtergrond: MSc. Communication Studies & BSc Communicatiewetenschap
  • Startdatum bij Akkodis: 01-02-2021
  • Opdracht en functie: Privacy en Security Officer bij de Gemeente Aa en Hunze

Als Privacy en Security Officer bij de Gemeente Aa en Hunze is Mariska het eerste aanspreekpunt voor de organisatie op het gebied van informatiebeveiliging en privacy. Met haar achtergrond in communicatie focust zij zich op mens en organisatie en zij zoekt daarin de balans met de techniek. Dit vindt zij ontzettend fijn te combineren binnen haar functie en de gemeente.

Hoe ziet een dag eruit bij jouw opdracht?

Mariska begint haar werkdag met het checken van haar e-mails en gemiste telefoontjes. Dit houdt zij goed bij, om te zien of er nog vragen van collega’s of meldingen van datalekken zijn binnengekomen. Gedurende de dag heeft zij (digitale) overleggen gepland staan voor verschillende projecten. Daarin ligt de focus op adviezen uitbrengen voor projecten door de gehele organisatie. Dit doet zij in overleg met de CISO (informatiebeveiliging) en de Functionaris Gegevensbescherming (privacy). Dit maakt haar dagen erg veelzijdig. Zo helpt zij de ene dag met het schrijven van een beleid voor de gemeente en de andere dag plaatst zij stukjes op het intranet om het bewustzijn voor informatiebeveiliging en privacy te verhogen. Ook krijgt zij vanuit alle hoeken van de organisatie vragen en behandelt deze. Dit maakt dat Mariska steeds meer leert over hoe de gemeente werkt.

Kun je vertellen over jouw ervaringen binnen deze opdracht?

Toen Mariska net met het Traineeship bij Akkodis begon wist zij niet goed wat zij kon verwachten, gezien informatiebeveiliging en privacy voor haar een compleet nieuw onderwerp was. Toch weet zij met haar achtergrond in communicatie een brug te slaan tussen de technische maatregelen en het meenemen van collega’s. Haar rol als verbindende schakel vindt zij goed bij haar passen en maakt haar ontzettend blij! Ook de verantwoordelijkheid die Mariska krijgt binnen de organisatie, maakt haar opdracht extra leuk. Daarnaast krijgt zij de kans veel te leren via cursussen, mede-trainees en collega’s binnen de gemeente. Ten slotte krijgt zij het gevoel dat haar adviezen en ideeën serieus worden genomen door collega’s.

Wat heb je tot nu toe geleerd en hoe draagt deze traineeship bij aan je eigen ontwikkeling?

Mariska heeft tijdens het traineeship geleerd zaken snel op te pakken en haar communicatieve skills in te zetten in haar werkzaamheden. Organiseren en plannen zijn eigenschappen die haar op het lijf geschreven zijn. Uit dit traineeship haalt zij dan ook op veel vlakken voldoening; ervaringen in de praktijk en het netwerken.

Waarom heb je voor Akkodis gekozen?

De meerwaarde van haar traineeship bij Akkodis zit hem in de mogelijkheden die zij naast een opdracht aanbieden. Akkodis biedt mogelijkheden je kennis te vergroten via cursussen, masterclasses en gesprekken met je (eigen) Talent Manager. Mariska heeft dit met beide handen aangegrepen en tijdens het begin van haar traineeship eigen gemaakt. Door de eindeloze verscheidenheid aan cursussen wil Mariska hier zeker mee verder gaan, ook nu zij al even op opdracht is gestart.

Waar zie jij jezelf na deze opdracht staan?

Voordat Mariska werd aangenomen bij Akkodis was zij zoekende naar een passende functie. Zij weet nu dat zij erg enthousiast wordt van het werken in een organisatie zoals Gemeente Aa en Hunze als verbindende schakel. Daar krijgt zij een hoop energie van. Hierdoor ziet zij zichzelf na de traineeship bij Akkodis in dezelfde rol, waarin zij nog meer ervaringen rijker is en een expert op het gebied van Privacy en Security.

Ben jij onze held van morgen?

Of je nu je hele carrière al voor jezelf hebt uitgestippeld, of juist nog op zoek bent naar wat je wilt:
ons doel is samen met jou te onderzoeken wat bij jou past.