“Ik ben heel blij dat ik iets kan betekenen voor de samenleving.”

Delen:

Samen met vele andere (trainee) collega’s maakt Anna Spiridakis het verschil in onze maatschappij waar technologie centraal staat. Vandaag zetten wij haar graag in het zonnetje.

“Mijn naam is Anna Spiridakis, door mijn Griekse roots heb ik een tijd lang met mijn familie in Griekenland gewoond. Sinds mijn 12de ben ik weer naar Nederland verhuisd en startte ik op de middelbare school met mavo/havo. Hoewel ik altijd goed kon leren, was de overgang pittig en uiteindelijk mocht ik doorstromen naar het VWO. Na de middelbare begon ik aan de Bachelor Internationale Betrekkingen aan de RUG (Rijksuniversiteit Groningen). Voor mijn Minor koos ik voor Working in and on Governance en vanaf dat moment kreeg ik interesse in de Overheid. De vervolgkeuze voor een Master Politicologie in Leiden was dan ook niet verrassend. Toch begon ik na mijn Master te twijfelen over mijn vervolgstap. Ik wilde dólgraag aan de slag binnen de Overheid om praktijkervaring op te doen en impact te maken op de samenleving.

In de tussentijd zocht ik naar passende vacatures, wel met werkervaring en dat had ik niet. Op dat moment kwam ik het traineeship van Akkodis Academy tegen. Een combinatie tussen praktijk en theorie, dat leek mij wel wat! Dit was mijn kans om ervaring op te doen. In juli 2022 ben ik gestart met het Traineeship Informatiemanagement bij Doc-Direkt, expert op het gebied van de informatiehuishouding van de Rijksoverheid. Een heel nieuw vakgebied waar ik in het begin veel moest leren om daarna mee te kunnen draaien aan projecten.

Waar houd je je zoal mee bezig als I-adviseur binnen Doc-Direkt?

Als I-adviseur houd ik mij bezig met het op orde krijgen van alle informatie, denk bijvoorbeeld aan strategische documenten. Aan ons de taak om dit proces in toegankelijke taal te schrijven, zodat het binnen de organisatie voor iedereen helder is. Alle documentatie die je creëert moet in de juiste systemen worden opgeslagen en gearchiveerd worden. Als I-adviseur maak je generieke afspraken met alle afdelingen zodat alle documentatie vindbaar blijft. Naast de werkzaamheden om de informatiehuishouding op orde te krijgen, houd ik mij ook bezig met de nieuwe regeling Wet open overheid (Woo). Dit betekent dat je als Overheidsorganisatie alle informatie open en beschikbaar moet stellen voor burgers.

Hoe is het om werkzaam te zijn binnen de Overheid, waar krijg jij energie van?

Waar ik energie van krijg is dat ik iets doe voor de maatschappij. Ik heb het gevoel dat ik iets kan betekenen en dat is hetgeen waar ik mij voor inzet. Daarbij is het openbaar maken van informatie binnen de Overheid een belangrijk topic. Ook al werk ik maar een klein gedeelte hieraan mee, het is mooi dat ik dat voor een ander kan realiseren. Het zijn veelal maatschappelijke ontwikkelingen waar je binnen de Overheid mee te maken krijgt. Ik ben nog zoekende naar welke kant ik exact op wil, maar ik vind hierin vanzelf mijn weg.

Wat zou jij persoonlijk vertellen om iemand anders te inspireren om voor de Overheid te kiezen?

Een traineeship bij Akkodis geeft je de kans om bij verschillende organisaties (werk)ervaring op te doen. Ik vind het prettig dat ik zelf kan aangeven wat er wel of niet bij mij past. Iedereen in ons land heeft te maken met de Overheid en ik vind het mooi dat ik mijn steentje bij kan dragen. Naast dat je veel leert in de praktijk, krijg je ook een vakinhoudelijke opleiding en een persoonlijk ontwikkeltraject. Je leert hoe je binnen de overheid wendbaar wordt en hoe je daar flexibel mee om kan gaan. Ik zit momenteel midden in het proces van werken/leren samen met andere trainees. Dat geeft je de mogelijkheid om kennis en ervaringen te delen.

Waar ben jij het meest trots op?

Ik ben trots dat ik met weinig ervaring mijn weg heb kunnen vinden binnen de Overheid. Het vakgebied was nieuw, de cultuur gelukkig heel open en dat zorgde ervoor dat ik mijn werk snel eigen kon maken. Je krijgt de mogelijkheid om je netwerk uit te breiden. Bovendien, ligt de focus niet alleen op het werk, maar ook het bijspijkeren van kennis en je leert jezelf beter kennen. Ik ben heel blij met mijn huidige opdracht en dat ik iets kan betekenen voor de samenleving. Ik ben nieuwsgierig naar mijn vervolgstappen binnen mijn carrière, wie weet wat de toekomst zal brengen.”

Ben jij enthousiast geworden van Anna haar verhaal? En lijkt het jou tof om te werken als trainee Informatiemanagement? Dan is Akkodis op zoek naar jou. Wij zijn aan het groeien, dat betekent dat wij nieuwe collega’s zoeken. Lees hier meer over het Informatiemanagement traineeship of ontdek één van onze andere vacatures.

Ben jij onze held van morgen?

Of je nu je hele carrière al voor jezelf hebt uitgestippeld, of juist nog op zoek bent naar wat je wilt:
ons doel is samen met jou te onderzoeken wat bij jou past.